KärcherNews 1/39/2015 - page 29

29
KÄRCHER
NEWS
Automatyzacja przemysłu spożywczego
Złożoność produkcji odbywającej się w za-
kładach przemysłu spożywczego powo-
duje, że trudno jest bez indywidualnego
podejścia stworzyć uniwersalny system
technologii i maszyn do zastosowania pod-
czas sprzątania. Skrajnie różne są warunki
pracy w zakładach produkujących napoje,
zakładach np. produkcji wyrobów z mąki
czy też mięsnych. Zakłady te przetwarzają
surowce o innych właściwościach, posia-
dają zupełnie inne maszyny produkcyjne
i zderzają się z odmienną problematyką
przy utrzymaniu czystości. Stąd w różnych
spożywczych zakładach produkcyjnych
znajdą zastosowanie odmienne technologie
i maszyny czyszczące.
Wspólnym mianownikiem może być wyróż-
nienie trzech podstawowych stref w zakła-
dzie produkcji spożywczej:
1. Strefa przyjmowania i przechowywania
surowców.
2. Strefa produkcji
3. Strefa magazynu wyrobów
gotowych i spedycji.
Strefy 1 i 3 mają wiele zbieżnych cech,
z których podstawowe to kontakt z otocze-
niem związany z załadunkiem lub rozła-
dunkiem transportów oraz składowaniem
towarów. Często pomijanym lub wręcz lek-
ceważonym zagadnieniem jest kwestia od-
powiedniej czystości placów manewrowych
i podjazdów pod rampy. Ograniczenie ilości
kurzu przed magazynami znacząco zmniej-
sza jego przedostawanie się do wnętrza
i osiadanie na zgromadzonych surowcach
lub wyrobach gotowych. Łatwo można się
uporać z tym problemem stosując nowocze-
sne zamiatarki przemysłowe z systemem
odsysania pyłu oraz filtracją.
Ręcznie prowadzone zamiatarki z trakcją
lub większe z fotelem dla operatora umoż-
liwią szybkie i skuteczne usunięcie luźnych
zanieczyszczeń. Zamiatarki z zasilaniem ba-
teryjnym mogą być stosowane również we
wnętrzach i skutecznie sprzątać powierzch-
nie magazynowe z rozsypanych surowców,
drzazg z palet czy resztek opakowań. Nowa
linia zamiatarek Kärcher dysponuje opcjo-
nalną trzecią szczotką podmiatającą, stano-
wiącą element systemu sierpowego, który
umożliwia skuteczne zamiatanie na łukach
i w narożnikach. Do niedawna tak zlokali-
zowane zanieczyszczenia wymagały miej-
scowego sprzątania ręcznego.
Duże powierzchnie magazynowe wymagają
również czyszczenia na mokro. Tu najlepiej
sprawdzają się wydajne maszyny szorują-
co-odsysające z fotelem dla operatora ze
zbiornikami o pojemnościach 90, 150 lub
250 litrów. Duże szerokości robocze, dozo-
wanie środka chemicznego i modułowość
tego typu maszyn w ofercie firmy Kärcher
Jednym z kluczowych elementów podczas produkcji w przemyśle spożywczym jest utrzymanie odpowiedniej higieny. Wymusza-
ją to ustawy, przepisy BHP jak i wewnętrzne uregulowania ściśle określające procedury postępowania. Standardem jest posiadanie
wdrożonego i funkcjonującego systemu HACCP. Proces automatyzacji skutkujący rosnącą produkcją stwarza coraz wyższe wymagania
w zakresie technologii i sprzętu do utrzymania czystości. Bez wątpienia przemysł spożywczy stanowi jedno z największych wyzwań dla
dostawców technologii i urządzeń związanych z utrzymaniem higieny. Prócz sprawnego usunięcia różnorodnych zanieczyszczeń musi
dobrze wpisywać się w istniejące w zakładzie systemy HACCP i spełniać surowe kryteria utrzymania higieny.
Technologie Kärcher
1...,19,20,21,22,23,24,25,26,27,28 30,31,32,33,34,35,36,37,38,39,...40
Powered by FlippingBook