KärcherNews 1/39/2015 - page 30

30
KÄRCHER
NEWS
powodują, że z łatwością można skonfigu-
rować odpowiednie urządzenie. Nowator-
skie rozwiązania, jak automatyczne płu-
kanie zbiornika, szybkie napełnianie wodą
czy System Inteligentnych Kluczy umożli-
wiający przydzielanie uprawnień operato-
rowi przez kierownika, poprawiają komfort
obsługi.
Smukłe sylwetki szorowarek ułatwiają
manewrowanie między regałami, a opcjo-
nalny napęd na wszystkie koła umożliwia
stabilną jazdę na wilgotnych i śliskich po-
wierzchniach lub na stromych podjazdach.
W sytuacjach gdy powierzchnie do sprzą-
tania są bardzo duże i wymagają częstych
przejazdów zasadne bywa użycie sprzętu
łączącego w sobie funkcje zamiatania i szo-
rowania w jednym przejściu roboczym (np.
Kärcher B 250 RI).
Strefa produkcji to miejsce gdzie znajdują
zastosowanie wszelkiego rodzaju techno-
logie mycia wysokociśnieniowego. Firma
Kärcher w swej ofercie posiada urządzenia
mobilne, stacjonarne jak i propozycje wie-
lostanowiskowych instalacji wysokociśnie-
niowych (patrz rycina powyżej). Urządze-
nia mobilne sprawdzają się w sytuacjach
gdy proces mycia wysokociśnieniowego
wykorzystywany jest od czasu do czasu
na różnych stanowiskach. Urządzenia ta-
kie w przemyśle spożywczym winny być
wyposażone w obudowy umożliwiające
odpowiednie utrzymanie higieny. Kółka
transportowe oraz węże wysokociśnienio-
we powinny być wykonane z odpowiednich
tworzyw, a w uzasadnionych przypadkach
odporne na tłuszcze zwierzęce i inne agre-
sywnie działające substancje.
W przypadku regularnego (codziennego)
mycia uzasadnione jest wykorzystywanie
urządzeń stacjonarnych oraz centralnych
instalacji wysokociśnieniowych. Takie roz-
wiązanie pozwala ulokować wysokociśnie-
niową jednostkę centralną poza halą pro-
dukcyjną. Jest to wskazane ze względu na
kwestie higieny jak również korzystne dla
samego urządzenia pozostającego poza
strefą prac. Zapobiega to przypadkowym
uszkodzeniom, zalaniu wodą czy ograni-
cza dostęp do urządzenia osobom nieupo-
ważnionym. Ułatwia też prace serwisowe.
Systemy centralnego mycia wysokociśnie-
niowego stosowane są w niemal wszyst-
kich dziedzinach przemysłu spożywczego.
Szczególnie przy produkcji mięsnej, prze-
tworów owocowo – warzywnych w tym na-
pojów, jak i wyrobów mlecznych.
Najbardziej zaawansowane urządzenia
Kärcher HDC umożliwiają pracę na wielu
stanowiskach równocześnie. Jednostki cen-
tralne wyposażone są w układy kilku pomp
sterowanych elektronicznie i włączających
się w zależności od potrzeb. W razie awarii
jednej z pomp zestaw może dalej praco-
wać. Taka możliwość oraz wysoka trwałość
i niezawodność systemów stacjonarnych
zapewnia bezproblemową eksploatację.
Aby efektywnie korzystać z systemów wy-
sokociśnieniowych prócz jednostki central-
nej warto wdrażać elementy automatyki.
Od zdalnego sterowania, poprzez stoso-
wanie w ramach różnych trybów pracy, aż
po pełną automatyzację mycia. Takie roz-
wiązania szczególnie mają zastosowanie
przy myciu wewnętrznych elementów linii
produkcyjnych, zbiorników, a także trudno
dostępnych miejsc.
Równie ważne jest właściwe zorganizowa-
nie stanowiska do mycia jak i stosowanie
odpowiednio dobranych akcesoriów. Wy-
korzystując np. odpowiednie lance pianowe
można przy zastosowaniu środków che-
micznych wykorzystywać instalację wyso-
kociśnieniową do pianowania i spłukiwania
całych pomieszczeń produkcyjnych łącznie
z linią produkcyjną. Wygodnym rozwiąza-
niem jest zastosowanie lancy dwufunkcyj-
nej z przełączanym trybem pracy. Dzięki
temu jedno narzędzie możemy zastosować
Technologie Kärcher
1...,20,21,22,23,24,25,26,27,28,29 31,32,33,34,35,36,37,38,39,...40
Powered by FlippingBook