KärcherNews 1/39/2015 - page 31

31
KÄRCHER
NEWS
do pianowania, a następnie spłukania wy-
sokim ciśnieniem.
Pianowanie to nie tylko mycie, ale również
możliwość przeprowadzenia dezynfekcji.
Specjalistyczne środki chemiczne Kärcher
posiadające atesty higieniczne doskonale
sprawdzają się w procesie utrzymywania
czystości jak i dezynfekcji. Jest to szczegól-
nie istotne ponieważ nieusunięte pozosta-
łości produkcyjne w zakładach przemysłu
spożywczego, będąc pożywką dla mikroor-
ganizmów, mogą być źródłem zakażeń bio-
logicznych. Mogą także być źródłem skażeń
substancjami toksycznymi lub szkodliwymi,
jakie powstają w wyniku procesów rozkła-
du tych pozostałości (utlenianie, hydroliza,
piroliza). Z tych względów procesy usuwa-
nia zabrudzeń w zakładach przemysłu spo-
żywczego mają na celu głównie utrzymanie
należytego stanu higieny, zarówno urzą-
dzeń technologicznych, jak i pomieszczeń
produkcyjnych.
Zakres stosowania mycia wysokociśnienio-
wego zwiększają urządzenia do mycia po-
wierzchni płaskich. Niejednokrotnie rezy-
gnujemy z mycia wysokociśnieniowego ze
względu na niepożądane rozbryzgi wody
i jej nadmiar w mytych pomieszczeniach.
Urządzenia do mycia powierzchni płaskich
FR, FRV z odprowadzaniem wody eliminują
ten problem pozwalając również na mycie
ścian.
Kolejnym urządzeniem niezwykle przydat-
nym w przemyśle spożywczym są urządze-
nia do czyszczenia suchym lodem. Czysz-
czenie suchym lodem nie powoduje korozji
ani ścierania czyszczonej powierzchni. Su-
chy lód jest bezpieczny w kontakcie z żyw-
nością. Ponieważ granulki suchego lodu
mają temperaturę ok. -78,5°C w procesie
czyszczenia zabijane są bakterie m.in. Sal-
monelli, E. Coli czy Listerii. Różnica tempe-
ratur oraz energia kinetyczna sprawiają iż
zabrudzenie zostaje wykruszone. Następ-
nie cząsteczki lodu wnikają w szczeliny,
gdzie podlegają sublimacji (przechodzenie
suchego lodu w postać gazu) równocześnie
zwiększając swoją objętość ok. 400 razy, co
powoduje „wysadzenie” brudu. Zużyty lód
rozprasza się w powietrzu. W metodzie tej
nie są wykorzystywane żadne środki che-
miczne i nie generuje ona dodatkowych
odpadów. Można czyścić linie produkcyjne
bez ich pracochłonnego demontażu ograni-
czając kosztowne przestoje. Mają również
zastosowanie przy czyszczeniu szaf ste-
rowniczych i urządzeń elektrycznych,
Czyszczenie suchym lodem znajduje sze-
rokie zastosowanie w przemyśle produkcji
i pakowania żywności. Pozwala na czysz-
czenie różnego typu urządzeń. Skutecznie
usuwa smar, wosk, osady węglowe, biał-
ka, przyprawy, tłuszcze i inne zabrudze-
nia. Metoda pozwala usunąć alergeny oraz
pozostałości białek z linii produkcyjnych
zwiększając bezpieczeństwo i jakość pro-
dukcji. Czyszczenie suchym lodem skutecz-
nie zastępuje drogie i pracochłonne procesy
ręcznego skrobania zabrudzeń, lub użycia
środków chemicznych. Dodatkowo w więk-
szości przypadków czyszczenie nie wyma-
ga demontażu maszyn i może odbywać się,
gdy maszyny są włączone i nieostudzone.
Suchym lodem w przemyśle spożywczym
czyści się np: piece, podłogi, ściany, sufi-
ty, suszarki, przenośniki, ostrza noży, mie-
szalnice, workownice, granulatory, ruszty,
formy do żywności, łańcuchy napędowe,
krajalnice i rozdzielacze, linie transpor-
towe, stoły do pakowania, etykietownice
i klejarki, silosy, zbiorniki
Czyszczenie suchym lodem jest stosowane
także w piekarniach, cukierniach przy pro-
dukcji słodyczy, w przemyśle tłuszczowym,
w przemyśle rybnym i przy produkcji se-
rów.
Technologie Kärcher
1...,21,22,23,24,25,26,27,28,29,30 32,33,34,35,36,37,38,39,40
Powered by FlippingBook